Magyar Lógyógyász Állatorvosok Egyesülete

Tevékenység

• Az állatorvos-tudomány folyamatos fejlesztése a lovak jólétének biztosítására.

• A lógyógyászattal, valamint az ehhez kötődő oktatási és kutatási feladatokkal kapcsolatos szakmai, tudományos és kulturális tevékenységek támogatása.

• A lovak egészségvédelmével kapcsolatos fórum biztosítása az éves kongresszusok és egyéb konferenciák megszervezésével.

• A lógyógyászattal kapcsolatos hazai kutatások bemutatása.

• Hazai és nemzetközi társszervezetekkel való együttműködés kialakítása, részvétel a nemzetközi szakmai életben.

2007. szeptembere óta Bodó Gábor kollegánkat beválasztotta az Európai Lógyógyász Állatorvosok Szövetsége (Federation of European Equine Veterinary Associations FEEVA) elnökségi tagjai közé.

Legutóbbi FEEVA elnökségi űlésen (2008. szeptember 10. Liverpool) elhangozzak rövid összefoglalóját valamint Bodó Gábor által tartott felkért előadás részleteit (lásd pdf filet  http://www.fve.org/about_fve/docs_to_download/feeva/bg_emergingdiseases_0108.pdf ) olvashatjátok az alábbiakban:

1. A FEEVA minden eszközt meg fog ragadni annak érdekében, hogy a lovakat érintő,  - jelenleg életre szóló döntést, miszerint vágóállatként nem értékesíthető a ló élete végéig - a ló legutolsó gyógyszeres kezelését követő 6 hónapra változtassa me. Ugyanis jelenlegi tudásunk szerint a gyógyszerek bármilyen applikáció esetén (sc. im. iv. ia. it. etc) 3 hónapon belül kiürülnek a szervezetből. Igy a 6 hónap reális rátartásnak tűnik. Ezen döntés meghozatalához szükséges szakmai evidenciákat a FEEVA nemzetközileg elfogadott szakemberek által írt cikkekkel, valamint tudományos munkák prezentálásával igyekszik biztosítani.

2. A 2009 júliusában az EU tagországaiban bevezetésre kerülő ló microchip rendszerrel kapcsolatban nyújtott a FEEVA széles körű tájékoztataást. Ezt a munkát egész Európában széles körben kizárólag állatorvosok végzik, mely hazánkban is törvény által előírt, és állatorvosi hatáskörben engedélyezett tevékenység. A centrális adatbázis kialakítása és precíz vezetése elengedhetetlen része a rendszernek.

3. A Honkongban megrendezésre került olimpiai lovasjátékokon kiadott "hatóanyag kimutathatósági lista" ellen a Német Lógyógyász Állatrovosok Szövetsége tiltakozó levelet fogalmaz meg az FEI részére, mely a versenyeken szereplő lovak  "welfare" kérdésében támaszt igen komoly aggályokat. A Német Szövetség ezen lépését a FEEVA támogatásával teszi. A FEEVA egyik alapvető törekvése ezen a téren az európai harmonizáció elősegítése.

4. 2010-ben a FEEVA Magyarországra szervezi a minden tagország delegáltjának részvételével tartandó űlését (General Assembly). Ezt a találkozót a Magyar Lógyógyász Állatovosok Szövetségének éves űléséhez kívánja kötni, hogy ezzel is alkalmat teremtsen a tagországokban dolgozó lógyógyász kollegák és problémáik személyes megismeréséhez.

Nyitólap Tevékenység Tagság Továbbképzés Linkek Képgaléria Hírlevél Szakirodalom Kamarai ajánlások Gyógyszerek, dózisok


Webdesign-Honlapkeszites.hu